objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Marko Crnkovič

Ponedeljek, 22. december 2014 ob 06:43

Slovenija bi se morala skulirati
Kdo ve koliko otrok vsak dan vrstniki v šolah mentalno ali fizično brutalizirajo, pa sploh ne vemo. Še sreča, da kdaj Bosančka, da nastane problem
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Da bi imel mir pred troli - malo da pa tudi zato, da bi jih po nepotrebnem sprovociral -, posebej poudarjam naslednje samoumevnosti:
1. Medvrstniško nasilje je problem, pred katerim si šole ne bi smele zatiskati oči.
2. Šole si praviloma ne zatiskajo oči pred medvrstniškim nasiljem in se ne delajo nemočne.
3. Da si zatiskajo oči in se delajo nemočne, je samo posplošena medijska insinuacija/manipulacija, ki temelji na posameznih primerih, ki se dogajajo.
4. Medvrstniško nasilje ni problem, s katerim bi se morala ukvarjati vsa družba in se delati, kot da smo vsi eksperti, ker imamo otroke.
5. Posamezen primer medvrstniškega nasilja do neslovenskega učenca ni značilen za slovenske šole, ampak ga kot takega vidijo samo javni dušebrižniki.Toliko za začetek.
Maltretirani Bosanček iz Deskel je simbolna žrtev. Za pravoverne, politično korektne in dobromisleče državljane je dokaz, da smo Slovenci zares tako nestrpni do tujcev, kot si pripisujemo, in samo še razlog več, da nas je lahko sram.
Nočem minimalizirati medčloveških grdobij - ne med otroci ne med odraslimi -, vendar ne razumem tega slovenskega nagnjenja k posploševanju. Če se kaj takega zgodi, ne vidim nobenega razloga, da bi zaradi tega morali oklofutati in ozmerjati ves narod z gnusnimi nacionalisti. Ne pozabimo, da je do medvrstniškega nasilja prišlo v eni najbolj zakotnih božjih mater v Sloveniji, kjer si ljudje izoblikujejo pojem tujca na podlagi tistih, ki se v avtih vozijo skozi vas - ne pa na podlagi sosedov ali celo sošolcev.
Kaj imamo mi s tem kot država ali narod? Najbrž se to dogaja tudi drugod po Sloveniji. Toda zakaj se tako radi obtožujemo z nepreverjenimi statističnimi informacijami, kot da nam je pravkar razpadel ves vzgojnoizobraževalni sistem in kot da smo svojim domnevno arijskim potomcem privzgojili prepričanje v pravico do nekaznovanega genocida?
To slovensko samozaničevalno deduktivno sklepanje je nekaj takega kot trditi, da so Belgijci pedofilski serijski morilci zaradi Marca Dutrouxa, Avstrijci pa psihopati zaradi Fritzla.To sicer ni nič novega. Pred skoraj desetimi leti so Ljubljano, prestolnico multikulturnosti in zastonj oglaševanja, in še pol Slovenije polepili z neumnimi plakati, ki so rojake pozivali k strpnosti - ali k "razmisleku o strpnosti", po mnenju avtorjev - do otrok druge narodnosti. Šlo je za fotografijo prikupnega Cigančka z naslednjim sloganom: "Če ne boš priden, te bomo dali Slovencem."
Pred manj kot tremi leti pa so pred referendumom o družinskem zakoniku prepričevali ljudi z naslednjim besedilom: "Nisem zagaman(a). Sem za različnost. Različnost bogati."
Problem je v tem, da moralizatorji nagovarjajo narod in državljane kot celoto, mi pa se moramo strinjati z njihovimi izjavami, da smo zagamani in šovinisti, na podlagi prepričanja, da je med nami res kritična masa ljudi, ki tako nekako razmišljajo in ravnajo.
Ta dva plakata bi morda pasala v Deskle - najbrž pa niti tam ne bi kaj prida učinkovala.
Učinkovala? Kdo pa pravi, da je to sploh bil njun namen? Bolj verjetno je, da je smisel slovenskega samoobtoževanja vera v idealno podobo razsvetljenega Slovenca, ki raje nereflektirano in tja v en dan moralizira, kot pa da bi kaj konkretnega naredil, ko se sooči s problemom.
V precejšnji meri je to zgolj medijski problem. V Sloveniji pač vsaka stvar že sama po sebi izpade predimenzionirana, še tem bolj pa s pomočjo dobronamernostnega senzacionalizma kao kvalitetnega novinarstva.
Primer medvrstniškega nasilja je tako takoj povod za blazne ekspertize o tem, kaj se dogaja v naših šolah. Če je pri tem žrtev za nameček še neslovenski šolar, se začnemo takoj zmerjati z nacionalističnimi svinjami.
Zgodi se nekaj ropov ali umorov v relativno kratkem času, pa vsi začnejo delati doktorate o vplivu krize na socialna razmerja in kam to pelje, bla-bla-bla, gorje, ovbe.
Zdravniki vsake toliko zagrešijo kakšno napako, pa se takoj vsuje po njih, kot da bi ljudje hodili v bolnico samo še nehote umirat. Ker kaj je drugega kot poblaznelo in prenapihnjeno nezaupanje do dohtarjev ta nezaslišana in v najbolj mainstream medijih požegnana promocija mazaštva, kakršni smo zadnje čase priča?
Na živce mi gre ta histerija. Kadar se nam slučajno zgodi nekaj dobrega - ali celo lepega, ne nujno koristnega -, cela država odreagira tako sluzasto, kot da se nam je sam Bog prikazal. Na slabe novice pa smo tako ali tako abonirani, čeprav ne tudi navajeni. Vsaka nas znova in znova preseneti, kot da za kaj takega še ne bi slišali in kot da smo pa z njo zdaj res dosegli dno. Slovenija bi se morala skulirati.
 
Marko Crnkovič na Twitterju: @crnkovic
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marca Dutrouxa Fritzla @crnkovic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenija bi se morala skulirati