objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 23. december 2014 ob 07:00

Odvetniku Miru Senici grozi celo osebni stečaj. Šifra: Raiffeisen Leasing
Žiga Silič je menda že drugi predsednik uprave Raiffeisen Leasinga - po Borutu Božiču - ki je moral avstrijsko finančno skupino zapustiti zaradi poslov z Mirom Senico
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših zanesljivih informacijah je ljubljanski odvetnik Miro Senica za kredit in financiranje izgradnje znanega obalnega posestva Bužekijan (oziroma podjetja Mala Seva d.o.o.) pri Raiffeisen Leasingu dal tudi osebno poroštvo v višini treh milijonov evrov. Raiffeisen Leasing je gradnjo posestva Bužekijan sicer financiral v obliki kreditov, kar je razvidno tudi iz hipotekarnega stanja nepremičnine.
Spomnimo, Miro Senica in njegova zasebna partnerka ter propadla političarka Katarina Kresal sta doslej ves čas javno zatrjevala, da z Bužekijanom nimata ničesar skupnega, čeprav je povsem jasno, da sta si prek številnih povezanih oseb ter zavajajočih kupoprodajnih kombinacij z Malo Sevo nad Lucijo in Strunjanom dejansko gradila svojo osebno rezidenco, čeprav naj bi uradno šlo za "prenovo kmetijskega posestva".

NI POSTOPKOV ZOPER MALO SEVO ...

Kredit, za katerega je Miro Senica dal tri milijone evrov osebnega poroštva, naj bi trenutno z obrestmi vred znašal nekaj več kot pet milijonov evrov, pri čemer Mala Seva d.o.o. - vsaj po naših informacijah - doslej ni plačala niti ene pogodbeno določene anuitete. Milijonski posel z Bužekijanom pa Raiffeisen Leasingu po novem grozi tudi kot popoln polom, saj se je vmes izkazalo, da je bilo gradbeno dovoljenje za sporni Bužekijan pridobljeno z goljufijo in je že razveljavljeno, kar posledično pomeni, da je vrednost posestva iz več milijonov evrov (menda osem) padla na nekaj sto tisoč evrov.
Toda pozor, Raiffeisen Leasing kljub vsemu temu (zlasti neplačevanju kredita ter propadlemu zavarovanju) zoper Malo Sevo še ni začel prav nobenih izvršilnih postopkov. Žiga Silič, te dni že bivši predsednik uprave Raiffeisen Leasinga, se je še oktobra branil, da "iščejo optimalne rešitev in da delujejo bolj v smeri prevzemanja obstoječega stanja kot v smeri sodnih postopkov."

... NITI ZOPER ODVETNIKA SENICO, RUBIJO PA ALJO BRGLEZ

Prav tako še ni sproženih nobenih postopkov izvršbe ali rubeža zoper Mira Senico, čeprav na drugi strani, kot smo poročali včeraj, taisti Raiffeisen Leasing rubi Aljo Brglez, šefinjo kabineta predsednika republike Boruta Pahorja, za njeno osebno poroštvo pri najetju kredita in financiranju hotela Gredič v Goriških Brdih, in to kljub dejstvu, da je omenjeni hotel po uradnih cenitvah vreden več kot pet milijonov evrov, kar pomeni, da je v tem primeru projekt in financiranje Raiffeisen Leasinga finančno - no, za razliko od primera Bužekijan - pravzaprav odlično zavarovano.
Po ocenah naših virov bi rubež Mira Senice za tri milijone evrov sprožil postopek osebnega stečaja znanega odvetnika, kar bi pravzaprav tudi "moral" storiti Raiffeisen Leasing. Toda Senica naj bi se "branil" na številne načine, tudi s svojimi ljudmi, ki naj bi jih imel "nastavljene" znotraj avstrijske finančne hiše. Tako se je letos pri Raiffeisen Leasingu kot svetovalka zaposlila Ivana Sokolić, nekdanja sodelavka v odvetniški pisarni Mira Senice. Na Raiffeisen Leasingu sicer pravijo, da Ivana Sokolić kot pravna svetovalka "ne sprejema nobenih odločitev o sprožitvi ali nesprožitvi postopkov", kar zadeva Senico pa - spet po navedbah Žige Siliča - zadeve "ureja zunanja odvetniška pisarna".
Za katero odvetniško pisarno gre, pa Žiga Silič ne pove.
Še ena nekdanja odvetnica pri Miru Senici, Klementina Fincinger, ki so jo pri Raiffeisen Leasingu angažirali leta 2013, kot "specialistko" za kazenskopravne zadeve, tudi nima nobene zveze z Bužekijanom in Mirom Senico, zatrjuje Silič.

SILIČ TE DNI POTIHOMA ODIDE, MENDA SPORAZUMNO

In zanimivo, prav te dni je moral mesto predsednika uprave Raiffeisen Leasinga zapustiti Žiga Silič. Šlo naj bi za sporazumno prekinitev pogodbe med potekom mandata, kot nam je včeraj pozno popoldne po telefonu povedala članica uprave Sladjena Križaj, čeprav Silič še pred nekaj tedni ni dajal vtisa, da namerava že praktično čez nekaj dni prostovoljno zapustiti Raiffeisen Leasing. Nenavadno je tudi, da avstrijski lastniki o njegovem nenadnem odhodu niso izdali nobenega sporočila za javnost.
Žiga Silič je trenutno v odpovednem roku, toda v prostore Raiffeisen Leasinga ne prihaja več.
Naši viri odhod Žige Siliča sicer povezujejo prav z "neizvršbami" zoper Mira Senico. Raiffeisen Leasing trenuno vodi Križajeva, sicer soproga Mitje Križaja, nekdanjega vodilnega uslužbenca slovenske podružnice Hypo banke oziroma Hypo Leasinga, ki nam je odgovore na naša vprašanja, povezana z Bužekijanom in odvetnikom Senico, obljubila za danes popoldne. Objavili jih bomo takoj potem, ko jih dobimo.
Sladjena Križaj je članica uprave Raiffeisen Leasinga sicer postala pred nekaj meseci, približno takrat, ko smo na našem portalu poročali o veliki zabavi Žige Siliča in odvetnika Andreja Faturja na Ibizi.
Mimogrede, po nekaterih informacijah je moral - zaradi poslov z Mirom Senico - Raiffeisen Leasing zapustiti tudi prejšnji predsednik uprave Borut Božič.
Odvetnik Miro Senica pa zadev, povezanih z Bužekijanom, osebnim poroštvom za kredit in Raiffeisen Leasingom, včeraj ni komentiral. Tako smo brez odgovora ostali tudi na vprašanje, ali so predstavniki Raiffesen Leasinga bili povabljeni na veliko prednovoletno zabavo odvetniške pisarne Mira Senica v najdražji ljubljanski restavraciji Maxim, predprejšnji petek. In če so bili povabljeni, ali so prišli in kdo je prišel ...?
Enako vprašanje smo zastavili tudi vodstvu Raifeisen Leasinga.

SPOPAD RAIFFEISEN LEASINGA Z JURIJEM SCHOLLMAYERJEM

Velikih težav pa Raiffeisen Leasing nima samo z razvpitim Mirom Senico, ampak tudi z ljubljanskim podjetnikom Jurijem Schollmayerjem oziroma njegovim (nesojenim) projektom izgradnje "outlet" centra pri letališču na Brniku, ki ga financira Raiffeisen Leasing. Schollmayer je že vložil predlog za stečaj Raiffeisen Leasinga d.o.o., kar je avstrijske lastnike, finančno skupino Raiffeisen Bank International, tudi prisililo v dokapitalizacijo slovenske odvisne družbe Raiffeisen Leasing. Vanjo so vložili kar 44 milijonov evrov svežih denarnih sredstev, po drugi strani pa so vodilni na Raiffeisen Leasingu še sami sprožili postopek za stečaj Schollmayerjevega podjetja Red Ing d.o.o..
Sicer pa imajo avstrijska skupina Raiffeisen Bank enormne probleme predvsem v Rusiji, potem ko so se nekako "izvlekli" v Kazahstanu. Raiffeisen Bank je sicer po kapitalu druga največja avstrijska banka, iz slovenskega trga pa se njihova leasing hiša počasi umika.

NE KOMENTIRAJO IN NISO BILI NA ZABAVI PRI SENICI

Po objavi članka nam je Sladjena Križaj sporočila, da "poslovnega odnosa z omenjeno stranko ne morejo komentirati. Dejstvo pa je, da so poslovni odnosi z našimi strankami različni," pravi Sladjena Križaj, "zaradi česar zgolj pavšalne primerjave vsebinsko popolnoma različnih primerov, kot jih navamo v članku, niso ustrezne.
Prav tako niti družba niti kdo izmed zaposlenih ni bil povabljen ali udeležen na novoletni zabavi Odvetniške pisarne Senica.
"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica Katarina Kresal Žiga Silič rubi Aljo Brglez Boruta Pahorja Ivana Sokolić Klementina Fincinger Sladjena Križaj Mitje Križaja poročali o veliki zabavi Borut Božič Jurijem Schollmayerjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odvetniku Miru Senici grozi celo osebni stečaj. Šifra: Raiffeisen Leasing