objavi na
pozareport.si

forum

Petek, 26. december 2014 ob 06:15

Jože Kozina je državni tožilec in politikomisar. In moj Slovenec leta!
Zakaj Kozina, tako imenovani borec proti tajkunom, nikoli ni preganjal Kresalove, Golobiča ali Jankovića, se sprašuje Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenci smo pred skoraj četrt stoletja zapisali v ustavo, da je Slovenija pravna in socialna država. Kar nam le deloma in mukoma uspeva. Bolj smiselno bi bilo, če bi v ustavo zapisali, da se: "Na teritoriju Slovenije prepoveduje bogate posameznike, oziroma lastnike velikih korporacij. Kaj je definicija bogastva in lastništvo velike koropracije pa se določi sproti. V koaliciji politike in ljudstva."
Kar smo, niti ne presenetljivo, skorajda dosegli. V lanskem in letošnjem letu je namreč prvih osem ali deset (formalno) najbogatejših Slovencev (lastnikov velikih finančnih podjetij) imelo ali preneslo svoja podjetja v tujino.
Sledim mednarodnim (gospodarskim) dogajanjem in resnično ne poznam države, katerih "Top 10" najbogatejših podjetnikov bi imelo ali preneslo svoja podjetja v tujino.
Poznam pa obratne primere. Ameriške oblasti so z "mehkimi metodami" prisilile proslulega medijskega mogula avstralskega rodu Ruperta Murdocha, da je sprejel ameriško državljanstvo, preden so ga spustili v bogat ameriški medijski ribnik z mastnimi krapi.

ZAKAJ JOŽE KOZINA?

Magister Jože Kozina, okrožno tožilec in tudi član specializiranega državnega tožilstva, je vsekakor prispeval k temu, da bogati Slovenci imajo (skrivajo) svoje bogastvo v tujini. Je resnično arhetip Slovenca, ki sovraži bogate. Pa še posebni tožilec je povrhu. Prav po kučanovsko deluje skromno, oblači se grozno, ampak to je v Sloveniji prej plus kot minus. Stalno poudarja, da ga ne zanima medijska pozornost, ampak "stalno" je v medijih. Preden je začel "delati z glavo" je delal v "fabriki". Je ljubitelj narave (kar ni sporno), predvsem pa je bojevnik proti bogastvu. Pravi nekako takole: Nič nimam proti privatni lastnini podjetij, če nekdo odpre denarnico in kupi podjetje. Ampak takih v Sloveniji ni, oziroma jih je zelo malo. Torej lahko predpostavimo, da je večina lastnikov podjetij prišla do lastnine s krajo, bi lahko nadaljevali ...
S tem se je Jože Kozina vsedel v srca Slovenk, saj so absolutno proti (tujemu) bogastvu, sploh pa Slovencev, ki so trdno prepričani, da je nekdo lahko prišel do dražjega avtomobila kot ga imajo sami, le s krajo.
Jože Kozina seveda ni originalen, saj se o tem, da je "lastnina tatvina", govori že dvesto let. Najmanj od francoskega anarhista Pierre-Joseph Proudhona naprej.

ZAKAJ POLITKOMISAR?

Če Kozina razmišlja, da se je večina slovenskih podjetij lastninilo preko sistema "lastnina je tatvina" (glej na primer Delo, Sobotna priloga 22.11.2014) je imel nešteto možnosti preganjanja. Na primer Jožeta Mermala, kot prvega med prvimi, ki je lastninil podjetje BTC (čeprav seveda ne morem reči, da je bilo to nezakonito). Ampak ne!
Zakaj se je kot "napadalec" (njegova sopomenka, TV Slovenija, tretji program 22.12.2014) odločil, da je procesiral dva "brezzoba" tigra, kot sta Bine Kordeš in Igor Bavčar?
Zato, ker je Kozina "politkomisar", ki se odloča po političnih kriterijih in ne po kriterijih pravne stroke.
Pa ne želim vnaprej in nazaj zagovarjati Kordeža in Bavčarja.

KAJ PA KRESALOVA, GOLOBIČ IN JANKOVIĆ?

Zakaj ni Kozina na primer procesiral Katarino Kresal, ki jo je Goran Klemenčič kot predsednik komisije za preprečevanje korupcije proglasil kot koruptivno? Zakaj ni Kozina procesiral Gregorja Golobiča, ki je dobil državno stanovanje (na Kotnikovi ulici v Ljubljani), ne da bi bi bil kdaj v državni službi? Da ne govorim o Zoranu Jankoviću. Saj je v teroriji in praksi znano, da ima korupcija v politiki veliko hujše posledice kot v gospodarstvu?
Očitno za to ne, ker je politkomisar in se odloča po političnih in ne pravnih kriterijih. Da ne govorimo o elementarnem človeškem pogumu.

KOLIKO GA JE V HLAČAH?

Jože Kozina je sredi leta 2013 pred sodiščem "v televizijske kamere" grozil tudi članom nadzornih svetov. V kontekstu tudi nadzornemu svetu Istrabenza, katerega član sem bil v letih 2004-2008.
"Sam se delal po zakonu in vesti (kar lahko tudi vedno dokažem) in s tega mesta pozivam tožilca Jožeta Kozino, da pove ali pa me obtoži kot člana nadzornega sveta Istrabenza." Če ga je dovolj v strokovnih hlačah.
Drugače pa naj bo tiho, saj je o njegovi strokovnosti dovolj povedalo tudi Vrhovno sodišče Slovenije v primeru razrešitve Bineta Kordeža.
Sicer pa je že čas, da kdo prime za jezik kakšnega tožilca, ki v javnosti dajejo neargumentirane in nekontrolirane in izjave.

SLOVENEC LETA 2014

Zategadelj je posebni državni tožilec Jože Kozina moj Slovenec leta 2014. Saj je "politični biciklist", navzgor se priklanja, navzdol pa pritiska.
Da pa me ne bo kdo napačno razumel, vsekakor mislim da Jože Kozina deluje in razmišlja (večinoma) samostojno. Da bi deloval po "navodilih" kakšnih stricev iz ozadja bi bilo resnično primitivno razmišljanje.
 
PS. V današnji mednarodni delitvi dela se trudijo in zmagujejo nacije, ki imajo tudi mednarodno uspešne korporacije. Pa s tem mislim na tiste iz skandinavskih dežel, ne na ameriške. Njihovi voditelji ter lastniki so večinoma ugledni in spoštovani. Tisti, ki kršijo zakone, pa kaznovani. Za razliko od Slovenije, kjer je medijsko spoštovan in odličen tožilec Jože Kozina. Ki pomaga uničiti še zadnje ostanke naših korporacij. Direktno ali pa z grožnjami. Kar je na liniji Slovenca z veliko začetnico.
PS.S. Naj kot večina medijev tudi omenim, da je Jože Kozina kot pripravnik delal v odvetniški pisarni Zvoneta Taljata.
Torej po slovensko: Kar se je "Janezek nauču, to Janezek zna!"
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

				Jože Kozina je septembra 2012 zavrnil prihod na intervju v oddajo Požareport na TV3. Ker se kakor ne želi pojavljati v medijih, ampak posvečati tožilskemu delu. Tri mesece kasneje se je pojavil na TV Slovenija, pri Ladu Ambrožiču. Kolegi na tožilstvu so vedeli povedati, da se je ustrašil - Bojana Požarja.			Jože Kozina je septembra 2012 zavrnil prihod na intervju v oddajo Požareport na TV3. Ker se kakor ne želi pojavljati v medijih, ampak posvečati tožilskemu delu. Tri mesece kasneje se je pojavil na TV Slovenija, pri Ladu Ambrožiču. Kolegi na tožilstvu so vedeli povedati, da se je ustrašil - Bojana Požarja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jože Kozina Igor Bavčar goran klemenčič Rupert Murdoch Katarina Kresal Gregor Golobič zoran janković Bojan Korsika PierreJoseph Proudhon Jože Mermal btc Bine Kordeš Zvone Taljat

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jože Kozina je državni tožilec in politikomisar. In moj Slovenec leta!