objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. november 2014 ob 06:46

Židan zatira upor mariborske SD, ker nočejo v koalicijo župana Fištravca
Metod Dolinšek, ki si želi podžupansko službo, je na pomoč poklical Dejana Židana, da bi spremenili izglasovano odločitev članov sveta mariborskih Socialnih demokratov, da ne gredo v mestno koalicijo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Minuli petek se je svet mariborskih Socialnih demokratov odločil proti vstopu v koalicijo župana Andreja Fištravca. Odločili so se z glasovanjem: 10 jih je bilo proti vstopu, med njimi tudi predsednik mariborske SD Tone Gačnik ter dva mestna svetnika SD od treh, Mateja Dover Emeršič in Matej Žmavc, za koalicijo s Fištravcem pa je glasovalo šest članov sveta, med njimi tudi Metod Dolinšek, "tretji" mestni svetnik na listi SD in propadli kandidat iste stranke za mariborskega župana.
Po naših informacijah je večina članov sveta ponudbo za vstop v koalicijo zavrnila zato, ker Fištravec, čeprav je župan, dejansko "ne vodi" občine, ampak jo "fura" njegov svetovalec Marko Kovačič, poleg tega naj bi si vplivni krogi okoli Fištravca že vnaprej razdelili vse nadzorne svete in direktorska mesta v občinskih podjetjih, SD pa ne bi dobil ničesar, kvečjemu drobtinice. Dolinšek pa naj bi vstop v Fištravčevo koalicijo zagovarjal zato, ker rešuje svojo eksistenco, Fištravec mu je namreč ponudil službo - podžupansko funkcijo.
Po petkovi seji pa je Dolinšek poklical predsedujočega stranke Dejana Židana, naj mu nekako pomaga ter SD "nažene" v mestno koalicijo.

VIRI IZ SD: FRANGEŽA, ČE SE POJAVI, BI GA ŠE KDO PRETEPEL ...

Na Dolinškovo stran se je postavil tudi Matevž Frangež, novopečeni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, ampak iz ozadja, ker si javno ne upa nastopiti. Frangež sicer že nekaj časa deluje izključno v zakulisju, ker se znotraj mariborske SD praktično ne upa več javno niti pojaviti, "saj bi ga lahko še kdo celo pretepel," pravijo naši viri, potem ko je Frangež skoraj uničil SD v štajerski prestolnici.
Dejan Židan je nato "zahteval" novo sejo sveta mariborske SD, kar je razvidno tudi iz vabila, ki ga je podpisal Dolinšek, seja pa bo že danes ob 12.00. Pri tem je zanimivo, da se Židan ni obrnil na predsednika mariborske SD, torej Toneta Gačnika, ampak direktno na Metoda Dolinška.
Na današnjo sejo sveta prihajata vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in predsednik konference SD ter državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dejan Levanič, ki bosta člane sveta mariborskih Socialnih demokratov poskušala prepričati, naj revidirajo svojo odločitev in se pridružijo koaliciji župana Fištravca.

SMC NAJ BI FIŠTRAVCA PREVEČ IZSILJEVALA

Župan Andrej Fištravec lahko večino v mestnem svetu (23 mandatov) sicer sestavi že s svojimi svetniki (Lista župana Andreja Fištravca ima 17 svetnikov) in svetniki Stranke Mira Cerarja (ki imajo šest mandatov), toda Fištravca, kot je slišati, naj bi SMC "preveč izsiljevala", zato v koaliciji želi tudi Socialne demokrate in Desus.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andreja Fištravca Tone Gačnik Mateja Dover Emeršič Matej Žmavc Metod Dolinšek Marko Kovačič Dejana Židana Matevž Frangež Mira Cerarja Matjaž Han Dejan Levanič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Židan zatira upor mariborske SD, ker nočejo v koalicijo župana Fištravca